Hozić Emir

Hozić Emir

Kanjon Sane

Između Ključa i Sanskog Mosta , ispod planine Mulež, Sana svojim tokom probila je kanjon. Za razliku od kanjona Une ili Tare, kanjon Sane je prilicno pitom i pristupačan , ali i dalje zanimljiv, zivopisan i lijep. Nekad je kanjonom vodila glavna cesta ovog područja, i ta cesta je i dalje prohodna iako je makadamskog tipa, solidno je drzavana i sasvim ugodna za vožnju. Ako sa glavne magistralne ceste M15 Sanski Most-Ključ skrenemo lijevo prema Sanskoj Ilidži , a onda nastavimo putem uz rijeku primijetit će mo da na samom ulazu u kanjon, sa strane Sanskog Mosta, kao čuvar  stoji ruina nekad moćne tvrđave Kamičak. Od tog mjesta, koje nas gleda sa suprotne obale od puta kroz selo Podovi, počinje kanjon Sane koji je u stvari jedno veliko izletište sa dosta prilaza rijeci, djelimično uređenih odmorišta, kupališta i ono što je najvažnije mnogima, fantastičan teren za ribolov. Kako smo rekli, put kroz kanjon je dobro održavan i savršeno prohodan, ni obična putnička vozila nemaju problema sa prolazom, a o SUV ili terenskim vozilima da ne govorimo, tako da ako imate vremena i put vas  nanese na ovaj kraj, a imate zelju za blagom avanturom, slobodno skrenite sa glavnog magistralnog puta i prođite ove lijepe krajolike nećete se pokajati. posebna napomena za planinare i šetače, iz kanjona kreće označena planinarska staza Dvije Vrbe, sa čijeg početka donosimo i fotografije u galeriji.

Tvrđava Kamengrad

Iznad naselja Donji Kamengrad na vrhu teško pristupačne stijene nalaze se ostaci poznate Kamengradske tvrđave. Današnje stanje objekta nije sjajno, od zdanja su ostale samo ruševine koje se u bujnom zelenilu izdaleka teško i primjećuju, što je šteta jer lokacija je fantastična i jako zapostavljena iako ima šta ponuditi.

Ušće Zdene

U samom centru grada , malo izmaknuto od glavne ulice, nalazi se mjesto na kom se Zdena ulijeva u Sanu. Samo po sebi ušća su lijepe lokacije , mjesta gdje obično vrvi i vodenim i kopnenim životom ali ovdje se želimo osvrnuti na jedan drugačiji aspekt.

Spomen park Korčanica

Na oko 35 km od  Sanskog Mosta, u prelijepoj četinarsko-bukovoj šumi,  nalazi se Spomen park Korčanica sa Monumentalnim spomenikom izgrađenim u doba SFR Jugoslavije kao obilježje  na turbulentnih dešavanja tokom drugog svjetkog rata. Planina Grmeč sa područjima koja joj gravitiraju bila je poprište ustanka protiv okupatora i njegovih marionetskih režima i sigurno utočište partizanima. Grmeč nije toliko eksponiran tokom tog perioda kao Kozara ali je slovio kao partizanski ustanički  kraj i kao takav je "nagrađen" u bivšoj zajedničkoj državi monumentom, izletničkom zonom, hotelom i muzejem te još nekim dodatnim sadržajima. Danas je većina sadržaja teško oštećena ili potpuno uništena ali masivni spomenik odlolijeva zubu vremena i neda se tako lako okrnjiti.Ono što nama je interesantno i što svakako zaslužuje preporuku je autentična planinska lokacija, prečist zrak, nevjerovatno ugodna svježina i prijatan planinski ambijent na samo 40 minuta vožnje od grada asfaltnim putem. Većina staza i nogostupa je očuvana pa za izletnike i šetače ovo bi mogla biti odlična lokacija. Staze nekada dobro održavanog memorijalnog centra još uvjek su tu, a sve to ispod krošanja stogodišnjih stabala jele i bukve, nevjerovatno impozantnih i oku ugodnih. Tu je i izvor pitke vode sa prilično uređenim pristupom,  a obilaskom okolice vide se i manji spomenici razasuti po nekad uređenom prostoru. Da ne dobijete utisak da je sve to teška divljina treba napomenuti da je u okolici vrlo živa drvoprerađivačka aktivnost i da šumski radnici u neposrednoj blizini vrše eksploataciju drveta pa radnim danom treba paziti na moguće kamione sa trupcima. Ako volite planinski zrak, a nije vam mrsko malo se provozati , obavezno posjetite ovu lokaciju,  napominjemo i da mjesta za roštilj ima na pretek. Ako ništa drugo garantujemo sladak san nakon seanse disanja i šetnje u ovoj vazdušnoj banji.

Planinarska staza Brezik

Proteklu subotu, okupanu zubatim decembarskim suncem, iskoristili smo da se ponovo pridružimo mladićima i djevojkama iz KES Condor na njihovom kondiciono-orjentacijskom trenungu duž planinarske staze Brezik te ujedno smo iskoristili priliku da prezentujemo ovu vrlo pritupačnu i većini nepoznatu lokaciju.

Rimski Most, Stari Majdan

Nedaleko od Sanskog Mosta, na spoju dvije rječice Gračanice i Željeznice, i na obodu Majdan Planine nalazi se varoš Stari Majdan, a u njoj, na rječici Gračanici, most stariji od pamćenja.

Kanjon Sanice

Nekad davno doline rijeka Sanice i  Sane, spajala je redovna željeznička linija i uskotračni kolosjek kojim je saobraćao nikad prežaljeni Ćiro. Najživopisniji možda dio tadašnjeg putovanja Ćirom bila je trasa kroz kanjon rijeke Sanice ili kako bi to narod rekao "kroz tunele".

Vrelo Sanice

Najveća pritoka Sane, rijeka Sanica, nastaje iz izdašnog kraškog vrela u uskom i lako pritupačnom kanjonu sa živopisnim brzacima. Samo područje vrela Sanice i stalna zona zabrane robolova kao i vodozaštitna zona počinju nekih kilometar nizvodno, kod pješačkog mosta i pripadajućih oznaka. Sanica je hladna i bistra rijeka, bogata vodom i ribom, a dobar dio vode iz vrela već na samom startu je kanalisan prema obližnjoj fabrici vode, koja je polazna tačka za vodovod koji napaja B.Petrovac. Polaganje cjevovoda za vodovod izvršeno je na način da se je vremenom infrastruktura uklopila u okoliš pa tako danas zahvaljujući vodovodu prilaz vrelu je odlično šetalište koje čini  drveni pješački most, pokošena staza preko prilaznog polja, put iznad toka Sanice kroz kanjon i sama infrastruktura oko vrela, betonske staze, stepenice i platforme. Do svega toga se dolazi kratkim silaskom sa asfaltnog puta uzvodno solidnim makadamom, a prije samog pješačkog  mosta postoji i manji parking.Staza je ravna, priroda pitoma i nema nikakvog razloga da ako imate vreman i prevoz do prilaza vrelu, ne obiđete ovu podgrmečku ljepotu, jer i oni malo slabije skloni pješačenju a više skloni elegantnoj obući mogu lakko doći do osvježenja nad brzacima u kanjonu vrela.

Plaža Alina Luka

Na obodu grada Ključa uzvodno Sanom prema Ribniku putem za Sarajevo i srednju Bosnu, nalazi se lijepo uređeno odmorište, izletište i gradska plaža grada Ključa, Alina Luka.

Ključ stari grad

Ključ stari grad i tvrđava, tačnije kompletna građevinska cjelina sa tvrđavom, starim gradom, turbetom na prilazu i starim mezarjem, kulama itd. je spomenik kulture i jedno od bitnijih mjesta naše zajedničke istorije.